top of page

Leo Gans

 

 

Leo Gans (1934-2016)

 

 

Biografie

Leo Gans besloot al op jonge leeftijd om kunstenaar te worden na een ontmoeting met de bekende beeldhouwer Gustav Resatz, wiens leerling hij was. 1949-1956 studeerde hij in Salzburg beeldhouwkunst, kunstgeschiedenis en cultuurfilosofie.

In 1954 trouwde hij met een Venetiaanse. Het werd zijn tweede thuis dat contrasteerde met het ouderlijke  Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Het bracht hem in contact met de cultuur van  Romaanse zuiden.

Vanaf 1955 besefte hij eigenlijk liever schilderde dan beeldhouwen. Hij was daar meer in zijn element, en ging in 1957 schilderkunst studeren in Wenen.

Nadat hij terugkeerde in het Salzburger Land in 1960, trok hij zich terug in een verlaten eenzame boerderij  in het bos. Daar probeerde hij met behulp van zijn vriend de filosoof Horst Braz alle geleerde indrukken te verwerken en in praktijk om te zetten.

Sindsdien is hij werkzaam als freelance kunstenaar. Daarnaast werkte hij tot 1987 als kunstpedagoog en voor enkele kranten.

Sinds 1976 verdiepte hij zich in de muziek, vooral compositietechnieken die hij overgebracht in zijn schilderijen.

In 2003 werd hij uitgenodigd om de Internationale Biënnale voor Hedendaagse Kunst in Florence.

Van 2001 tot 2005 was hij lid van het bestuur van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars.

Op 30 juni 2016 is hij overleden, 2 dagen voor opening van de expositie. Hij is zacht en tevreden ingeslapen, gelukkig over de expositie tijdens de kroning in Tongeren. Hij heeft de opening helaas niet meer kunnen meemaken.

Werk

Nationaal en internationaal werd Leo Gans bekend door zijn houtgravures en sacrale werken. Hij richt zich op religieuze en mythische thema's en landschappen.

bottom of page